Határtalanul Kárpátalja

Együtt Rákóczi útján

  A „Határtalanul!” Kárpátaljai szolidaritási pályázat keretében, a Gyöngyösi Egressy Béni Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 30 pedagógusa 4 felejthetetlen napot töltött Kárpátalján.

Utazásunk célja a határon túli magyarsággal kapcsolatos ismereteink bővítése, a határon átnyúló kapcsolatteremtés, segítségnyújtás elősegítése volt. Partnerségi kapcsolatot létesítettünk a Beregrákosi Általános Iskolával, őket segítettük adományainkkal. Meglátogattuk az iskolát, megismerkedtünk az ott folyó munkával, testvériskolai szerződést írtunk alá.  Továbbra is szeretnénk nyomon követni és segíteni a pedagógusok munkáját.

Közös program keretében ellátogattunk a Vereckei hágóhoz. Felemelő érzés volt együtt énekelni a himnuszt.

A négy nap során rengeteg látnivalóban volt részünk: jártunk Ungváron, Kárpátalja „fővárosában”, megnéztük a várat, a skanzent, az Ung folyó gyönyörű fa sorát. Munkácson felkapaszkodtunk a várba, végignéztük a város nevezetességeit, koszorúztunk.

Szolyván adóztunk a „Málenykij robot” áldozatainak az Emlékparkban, megnéztük a csomai honfoglalási emlékművet, megismerkedtünk a magyarság központi városával, Beregszásszal.

Pályázatunk költségeit az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő biztosította, közel 1 800 000 forintot  biztosított utazásunkra. Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy örök emlék marad számunkra ez az utazás, s ha sikerül, újra pályázni fogunk.

         Benicsné Szatmáry- Révay Magdolna